Hvad er et hornhindesår?
Hornhinden, eller på latin cornea, er en gennemsigtig hinde, der dækker iris, også kaldet regnbuehinden samt pupillen i den forreste del af øjet. En beskadigelse af denne hinde, kaldes et hornhindesår eller corneasår.
Årsag
Kaniner kan få sår på hornhinden hvis de f.eks. får et høstrå, græsagn eller andet fremmedlegeme i øjet. Såfremt dette prikker hul på eller beskadiger hornhinden. Det kan også opstå som følge af, at kaninen klør sig ved øjet, og derved ridser hornhinden med en klo ved en fejl.
Hornhindesår ses også til tider efter møder med andre dyr (f.eks. en kat, der dasker til kaninen med en pote og derved laver en rift med en klo) eller kaniner der slås indbyrdes.
En genetisk betinget tilstand kaldet corneadystrofi, skaber en markant forøget risiko for at udvikle hornhindesår. Dette skyldes at denne tilstand får indlejringer af fedt, calcium og kolesterol, som derved mindsker styrken på hornhinden. Når hornhinde er mindre modstandsdygtige er den således mere modtagelig overfor skader.
Symptomer
Symptomerne på hornhindesår kan variere meget alt efter omfanget af skaden samt hvor gammel skaden er.
Et ubehandlet hornhindesår kan give anledning til infektion. Se eventuelt afsnittet øjenbetændelse.
Normale symptomer i forbindelse med en beskadiget hornhinde kan være
- Flåd fra øjet
- Sammenknibning af øjet
- Øget blinkefrekvens
- Kløe i og omkring øjet
- Synlig uklarhed på hornhinden
Øjenproblemer hos alle dyr bør altid anses som akutte. Dette skyldes at de ofte medfører stærke smerter og indebærer en risiko for hurtig forværring. Forværring af øjentilstanden kan i sidste end resultere i permanente skader på øje og synssansen. Man bør derfor altid kontakte dyrlægen samme dag som symptomerne bemærkes.
Diagnosticering
Dyrlægen kan undersøge øjet for flåd, rødme, hævelse i slimhinden inde i øjet. Det kan være nødvendigt at anvende øjendråber med lidt lokalbedøvende.
Der foretages derudover en såkaldt fluorescein farvning. Denne gør den gul/grønne farve hæfter til en eventuel læsion på hornhinden. Skaden kan derefter let identificeres og diagnosticeres under ultraviolet lys.
Ved den kliniske undersøgelse vil dyrlægen altid forsøge at fastslå om et såkaldt fremmedlegeme (stadig) befinder sig i øjet. Dyrlægen vil derfor kigge grundigt i hele øjet, inklusivt under det tredjeøjenlåg, også kaldet blinkhinden.
Ved enhver øjenlidelse er det altid vigtigt at fastslå/udelukke om der kan være et hornhindesår tilstede. Dette skyldes at behandling af andre lidelser kan være direkte kontraindikerede ved samtidig tilstedeværelse af hornhindesår.
Behandling
Alt efter varighed og omfang, er der forskellige muligheder for behandling. De fleste typer af medicin er receptpligtige og man bør derfor aldrig opstarte behandling uden konsultation hos en dyrlæge først. Forkert medicin kan forværre tilstanden markant!
Dyrlægen kan vælge at udskrive eksempelvis antibiotikasalve og smertestillende dråber. Men der findes også støttende øjendråber til de lidt mere overfladiske hornhindesår.
Hvis såret har stået på noget tid, kan der nogle gange ske det, at helingen skal boostes i gang igen. Dette foretages ved at dyrlægen skraber det gamle sår af mens kaninen er bedøvet.
Dette efterlader et nyt friskt sår, som der så kan behandles forfra, således at såret heler op fra bunden.
De meget genstridige hornhindesår kan ende ud i operation hvor det syge stykke bortopereres, og en ny hornhinde dannes i forbindelse med helingen fra den tilbageværende raske stykke.
Endeligt kan det ved voldsomme skader hvor øjenomgivelserne også er påvirkede, blive nødvendigt at bortoperere hele øjet. Dette hører dog til de mere sjældne tilfælde.