Nytårsangst hos kaniner

Stressfri klinik for kaniner | Kaninklinikken

Forberedelse

Når årets fyrværkerisalg i Danmark starter, oplever vi mange ejere, der efterspørger forslag og gode råd til, hvordan man bedst får de små pelstotter igennem nytårsaften. Det er en festlig dag for mange tobenede, men glæden er sjældent delt af vores kæledyr, og kaniner er ingen undtagelse heraf. Hvad man kan gøre ved nytårsangst hos kaniner, afhænger både af om kaninen bor inde eller ude, og om man er hjemme nytårsaften eller ej. Uanset hvilke forudsætninger man har, kan man både hjælpe kaninen forebyggende allerede nu og derudover naturligvis på selve aftenen.

Har man udekaniner, der stresser meget, kan den bedste løsning være at flytte dem ind i en garage, udestue eller bryggers, hvis man har mulighed for at holde temperaturen lav nok til, at overgangen ikke bliver et problem. Flyt dem gerne et par dage i forvejen, så de ikke både stresser over flytningen og nytårsaften samtidig. Der er som med det meste andet enormt individuelt, hvor kraftigt nytårsangst hos kaniner er, men har man en af dem, der bestemt ikke er fan af nytårsaften, kommer der her lidt råd til, hvordan man kan gøre deres aften mindst muligt stressende.

Her kommer en lille beskrivelse til billedet

Lyde

Kaniners hørelse er en deres primære sanser og den de bruger allermest, når de skal afgøre, om der er fare på færde. De fleste kaniner med intakt hørelse vil reagere på høje eller pludselige lyde, eller lyde de aldrig har hørt før, og vil hos mange være forbundet med stress i større eller mindre grad. Til nytårsaften vil man uundgåeligt støde på alle tre, hvis man bor et sted, hvor der er fyrværkeri i nærheden, og derfor er lydene et af de steder vi kan sætte ind, for at skåne de små for stress. For både inde- og udekaniner kan det være en kæmpe hjælp, hvis lydene ikke er helt så fremmede. For at arbejde med nytårsangst hos kaniner kan det være en fordel at afspille lyden fra fyrværkeri nogle gange dagligt i ugerne op til nytår – gerne imens de får en godbid eller lidt nus, så de lærer lydene at kende, og ikke forbinder dem med noget dårligt. Start med lav volumen og skru op, i takt med at de slapper af. Der findes masser af videoer på YouTube, der kan bruges til formålet, som for eksempel denne video. På selve aftenen, kan indekaniner skærmes bedst fra lydene ved at lukke alle vinduer, så de største brag dulmes lidt. Både for inde- og udekaniner kan lydene desuden kamufleres ved at afspille rolig musik, der er udviklet til at dæmpe stress. Der findes igen mange videoer på youtube, og de varer alt fra 30 minutter til 14 timer, så er man ikke hjemme til nytår, er de lange videoer fremragende til at sørge for en rolig stemning i mange timer, mens man er væk. Her er et link til den på 8 timer. En tændt radio kan også være en mulighed til at dæmpe lydene fra krudtet og er tit nemmere i praksis hvis man har udekaniner, men da det er lidt sværere at forudsige hvad der bliver afspillet der, kan det være en god idé, at vænne kaninerne til lydene derfra i god tid, hvis de ikke er vant til at kunne høre musik. 

Lys og blink, samt aktivering og mad

Et andet punkt hvor nytårsaften adskiller sig fra de fleste andre aftener er, at der kommer en masse pludselige blink, som kan få kaniner til at være konstant på vagt og lede til en del stress. Lys er heldigvis forholdsvist nemt at skåne kaninerne for, uanset om de bor ude eller inde. Bor de i en stald eller inde, kan det være en fordel at lade noget lys være tændt, selv hvis man ikke er hjemme, så blinkene ikke virker så voldsomme og pludselige. Mørklægningsgardiner er en fremragende løsning indenfor og ellers kan et par almindelige gardiner eller endda et dynebetræk foran vinduet, hvis man ikke har gardiner også gøre underværker i forhold til at holde lyset ude.  For udekaniner i bur, er det også en god idé at hænge noget foran buret på den side, hvor der er åbent. Det kan for eksempel være et tæppe, en jakke eller en dyne. Vær dog opmærksom på, at det ikke må lukke for tæt, så der stadig er udskiftning i luften inde i buret.


Aktivering

Ud over at begrænse lyde og lys, kan noget af det bedste man kan gøre for en stresset kanin nytårsaften være, at beskæftige dem med noget, der kan tage opmærksomheden væk fra de elementer, der ellers kunne virke stressende. En bold af pilegrene med hø og urter, en graveeng, et høhus, en foderbold, eller hvad man ellers kan finde på, kan være super gode løsninger og kan holde deres fokus i længere tid. Har kaninerne fået aktiveringslegetøj i julegave kan det være en god idé at vente med at give dem det til den store aften, så de har noget underholdende at give sig til, som er ekstra spændende fordi det er nyt.

Mad

Mange kender nok fra sig selv, at man kan blive træt oven på et måltid, fordi kroppen er i fuld gang med at bruge en masse energi på fordøjelsen.

Det gælder i et vist omfang også for kaniner, og derfor kan maden også bruges til at fremkalde noget afslapning på en ellers stressende aften. Er man hjemme på nytårsaften, kan det være en rigtig god idé at fodre kaninerne en times tid inden det for alvor går løs med bulder og brag. Det kan som sagt både få dem til at slappe mere af, men derudover kan det også være en rigtig god idé at få fyldt maverne på dem, hvis de har tendens til at miste appetitten i forbindelse med stress. I den situation vil det være naturligt, at der går et par timer med begrænset fødeindtag, imens festlighederne er på sit højeste, så fyldte maver kan være med til at undgå, at der opstår problemer med fordøjelsen og tarmmotiliteten på grund af en pause i spisningen. Er man ikke hjemme, kan man forkæle kaninen med nogle lækre tørrede urter i høet inden man tager af sted, og derudover tilbyde noget spiselig aktivering, som nævnt i afsnittet oven for, eller få en nabo eller lignende til at komme forbi en times tid inden midnat.

Reducér stressen – hvor skal festen stå?

Ud over alle de nævnte ting, der kan virke forebyggede og kan dæmpe de ting, der kan fremkalde stressen, findes der også direkte stressdæmpende midler, der kan være rigtig gode i situationer som for eksempel lang transport, flytninger og ikke mindst nytårsaften. Flere urter, som for eksempel citronmelisse, lavendel, løvstikke, baldrian og kamille virker naturligt mildt beroligende, men det kan være lidt bøvlet at få fingrene i om vinteren. Heldigvis er der lavet produkter, der indeholder de naturlige beroligende essentielle olier. Her kan for eksempel nævnes Pet Remedy, som er klar til brug som spray, wipes eller difuser og er fremragende til at reducere stress hos kaniner i mange situationer. Det kan købes hos nogle dyrlæger og på diverse hjemmesider som for eksempel www.PetDK.dk. Anvend Pet Remedy i området, men ikke direkte på kaninen. Alt afhængigt af omgivelserne, virker spray og wipes i cirka 8 timer, mens difuseren virker i alle timer, den er tændt.Pet Remedy kan anvendes på alle dyr. Har man en urolig hund, kat eller marsvin, kan det altså også hjælpe resten af de firbenede familie medlemmer.

Nytårsfesten ude eller hjemme

Er man hjemme til nytår, har man den fordel at man kan kigge til kaninerne flere gange i løbet af aftenen. Har man fritgående indekaniner, kan det være en god idé at lukke dem i et roligt rum, hvis man får mange gæster. Er man ikke hjemme, kan det også være en fordel at begrænse fritgående kaniners plads til et enkelt velkendt rum, så de ikke behøver at forholde sig til hvor lydene kommer fra, og for at undgå at bondede kaniner ligger i hver deres rum og stresser, uden at turde bevæge sig ud, så de kan berolige hinanden. I deres nytårsrum kan hvor man så kan sætte beroligende musik på, dække vinduerne af og give et par sprøjt Pet Remedy. Husk at tilbyde huler til ekstra tryghed. Er man ikke hjemme og har udekaniner, kan det være en god idé at få en nabo eller bekendt i nærheden til at kigge til de små en gang eller to i løbet af aftenen – særligt, hvis det er deres første nytår, eller hvis de har stresset meget tidligere år. Får man en til at kigge forbi, kan de som tidligere nævnt med fordel fodre af en times tid før midnat og dække buret af, for at give lidt ro fra blink og lyd. De fleste indekaniner klarer sig fint nytårsaften, når ejer har taget de rigtige forholdsregler, ud fra hvor stor tendens kaninen/kaninerne har til stress. Har kaninen tidligere vist, at have en meget kraftig stressreaktion, vil det altid være en fordel at blive hjemme, så man kan holde øje med kaninen i løbet af aftenen. 

Sikkerhed

Fyrværkeri er jo forbundet med en vis fare, både fordi det kan eksplodere, brænde og flyve i forkerte retninger. Ligesom man naturligvis skal udvise sikkerhed som menneske, når man har med fyrværkeri at gøre, skal man også gerne have sikkerheden i baghovedet, hvis man har udendørskaniner. Undgå at brug batterier eller raketter i haven, som kan vælte og skyde sit indhold hen mod kaninernes bolig. Undgå også, at have en halm- eller høballe eller andet brandfarligt stående lige op af kaninens bur, for lander der en vildfaren raket der, går der ikke mange minutter før både ballerne og buret står i brand.


Derudover er det vigtigt at have med i sine overvejer, at nogle mennesker uheldigvis glemmer hjernen derhjemme, når de skal ud og hygge nytårsaften. Flere kan skrive under på, at sikring af burene er vigtigt nytårsaften. ”Drengestreger” har flere gange ledt til, at kaninbure er blevet åbnet eller forsøgt ødelagt, så har man udekaniner og bor et sted med naboer i nærheden, kan man gøre både sig selv og kaninerne en tjeneste ved at sætte en hængelås på buret, så der ikke kommer ubudne gæster i løbet af natten.

I forhold til stress, vil nogle kaniner have behov for flere at de tiltag, der er beskrevet i opslaget her, mens andre vil være bedøvende ligeglade med fyrværkeri.

Man kender sin egen kanin bedst og dermed er det kun en selv, der kan vurdere hvor meget det er nødvendigt at gøre, både forebyggende og på selve aftenen. Døve kaniner har for eksempel som regel et langt lavere stressniveau til nytår og kan til tider finde på bare at sove igennem hele balladen. Blinde kaniner kan derimod nogle gange blive ekstra stressede, og alle dem med intakte sanser kan reagere på lige så mange forskellige måder, som der er kaniner. Gør hvad der er behov for hos dig, for at gøre aftenen god for alle familiens medlemmer ☺

Rigtig god jul og godt nytår!