Hedeslag

Stressfri klinik for kaniner | Kaninklinikken

Hvad er hedeslag?

Sommervejret er dejligt, men bringer også nogle problemer med sig.

Hedeslag er en tilstand hvor dyret overophedes og ikke kan skille sig af med varmen. Dyret påvirkes af omgivelsernes temperaturer. Derfor er særligt kaniner meget udsatte, når temperaturerne bliver høje. Det går dog værst udover dem som ikke har mulighed for at trække sig væk i jordhuler eller tunneller. Derfor kan det være nødvendigt at hjælpe kaninerne her i varmen, for at undgå livstruende hedeslag.

Søde Marley på en dejlig sommedag.

Symptomer

Symptomerne på hedeslag kan variere, men omfatte:

  • Hurtig vejrtrækning
  • Rødmen af ørerne
  • Ingen appetit
  • Savlen
  • Forvirring
  • Kramper
  • Passivitet

Får kaninen hedeslag kræver det akut dyrlægehjælp og det er ikke noget man skal forsøge at behandle derhjemme. Vand på ørerne, køleelemter både i transportkassen og oven på kassen og så af sted til dyrlæge. Er turen lang, bør man have vand med til at fugte ørerne igen undervejs.

Kaninen må under ingen omstændigheder puttes i bad, da en overophedet kanin er i risiko for at dø af shock, hvis den nedsænkes i vand. Hvis du er i tvivl om dit kæledyr lider af hedeslag, så ring til din dyrlæge omgående.

Pas på de små i varmen og husk at tjek deres temperatur flere gange i løbet af dagen, på de varme sommerdage. Er ørerne meget varme og virker kaninen ekstra træt og doven, samtidigt med den nægter at spise eller trækker vejret hurtigt, skal man reagere med det samme og hjælpe med køling. Ser man ingen bedring inden for den første halve time, er det med at få ringet til dyrlægen, så vi bedst muligt kan hjælpe. 

Forebyggelse og behandling

Det bedste du kan gøre er at forebygge at tilstanden opstår. Her er nogle tips til hvad du kan gøre:

Skygge 

Noget af det vigtigste, man kan gøre, er at sørge for kaninerne har masser af skygge. Bor kaninen inde kan mørklægningsgardiner være et fantastisk redskab til at holde temperaturen nede.

Vand 

Og gerne en hel masse af det. Kaniner bliver lige som mennesker ofte lidt dovne i varmen. Mange oplever både nedsat aktivitetsniveau og nedsat appetit. Derfor er det en rigtig god idé at have vand flere steder i kaninens bolig, så det altid er i nærheden. Kaniner drikker generelt mere af en skål end af en flaske, så hvis man ikke allerede bruger skål, er det et godt tidspunkt at introducere en. Vandholdigt grønt, som bladselleri og salat og blade og ukrudt fra haven kan også hjælpe til at få lidt ekstra væske i kaninen.

Skygge

Noget af det vigtigste, man kan gøre, er at sørge for kaninerne har masser af skygge. Bor kaninen inde kan mørklægningsgardiner være et fantastisk redskab til at holde temperaturen nede.

Vand, vand og vand!

Og gerne en hel masse af det. Kaniner bliver lige som mennesker ofte lidt dovne i varmen, og mange oplever både nedsat aktivitetsniveau og nedsat appetit.


Derfor er det en rigtig god idé at have vand flere steder i kaninens bolig, så det altid er i nærheden. Kaniner drikker generelt mere af en skål end af en flaske, så hvis man ikke allerede bruger skål, er det et godt tidspunkt at introducere en. Vandholdigt grønt, som bladselleri og salat og blade og ukrudt fra haven kan også hjælpe til at få lidt ekstra væske i kaninen.

Køling 

Det kan være en stor hjælp for kaninerne, hvis de tilbydes noget køligt at ligge på eller op ad, som for eksempel en kølemåtte. Disse bruges også under indlæggelser hos os i klinikken, hvis patienterne har det varmt. Køleelementer eller frosne vandflasker pakket forsvarligt ind i et viskestyk kan også være en god måde at hjælpe kaninen til at køle ned. Tilbyd gerne flere og fordel dem rundt i kaninens bolig. En kølig flise af sten i skyggen kan også bruges. Et koldt badeværelsesgulv kan også gøre underværker for en kanin, der er på vej til at få det for varmt.

Vand på ørerne

At fugte kaninens ører med vand kan hjælpe mod begyndende hedeslag. Kaniner har meget yderligt liggende blodårer på ørerne. Derfor kan man hjælpe med køling af deres blod, ved at køle ørerne. Dette er specielt effektivt, hvis der er en smule vind. Da dette øger fordampningen og dermed kølingen. Husk at vandet ikke må være iskoldt, for så vil blodkarrene i ørerne trække sig sammen og så opnår man ingen køling – tvært imod.


Begræns stress

Undgå stressende situationer så vidt muligt. Kørsel i bil, tog og bus kan være livsfarlig, hvis transportkassen er for lille eller mangler lufthuller og kølingen ikke er effektiv nok. Transport skal derfor helst begrænses til det absolut nødvendige – for eksempel akutte dyrlægebesøg. 

Luft 

Mange har nok hørt, at kaniner ikke tåler træk. Det er korrekt, at det gerne skal undgås, men varme er langt farligere for dem end en lille brise. Står luften stille, føles det endnu varmere, og så kan man hjælpe på kølingen med en elektronisk blæser, der både kan give lidt cirkulation i luften og kan øge effekten af den øvrige køling. Blæseren må gerne stå i samme rum som kaninen, men det er vigtigt, at den ikke peger direkte ned på kaninen eller at den har mulighed for at gå væk.

Pels 

De langhårede kaniner er søde og skønne at se på, men pelsen er også en fjende i varmen. Har man en langhåret kanin, kan det være en stor hjælp for dem at komme af med en del af pelsen. Vi tilbyder både klip og trimning af kaniner i klinikken, så hvis det ikke er noget du har erfaring med selv, vil vi meget gerne hjælpe. De korthårede kan også have stor gavn af regelmæssige børstninger, på grund af øget fæld i varmen.