Flystrike/myiasis

Stressfri klinik for kaniner | Kaninklinikken

Beskrivelse

ADVARSEL – VOLDSOMME BILLEDER LÆNGERE NEDE PÅ SIDEN – ADVARSEL

Flystrike, også kaldet Myiasis, er en livstruende og ikke mindst et smertefuldt angreb af spyfluelarver, der kan ramme vores kæledyr, især kaniner.

Kaniner er særligt udsatte i sommermånederne, hvor både temperaturen og luftfugtigheden er høj. Spyfluerne tiltrækkes af lugten af urin og afføring, og kan lægge op til 500 æg på og omkring kaninen i løbet af få dage.

Når æggene er lagt, går der maksimalt et døgn inden de klækker, og de begynder at spise af deres omgivelser. Er æggene lagt direkte på en kanin med afføring eller urinrester omkring bagdelen, udvikler det sig hurtigt til en livstruende tilstand, fordi maddikerne går til angreb på kaninen, og spiser sig dybere og dybere ind i kaninens stakkels lille krop. Mange opdager ikke angrebet hurtigt nok, fordi maddikernes spyt menes at have en lokalbedøvende effekt, for at undslippe værtens forsvar. Det er derfor ekstremt vigtigt, at man som kaninejer undersøger sin kanins bagparti hver dag.

Her kommer en lille beskrivelse til billedet

Årsager

Tilstanden er ofte multifaktoriel, hvilket betyder at der kan være flere underliggende årsager til at kaninen rammes af sygdommen. Det er derfor en fordel at din kanin holdes sund og rask, og at eventuel sygdom opdages i tide. Vi anbefaler derfor at din kanin tilses til et halvårligt sundhedstjek hos din dyrlæge.

Underliggende årsager til flystrike omfatter følgende:

  • Overvægt: Dette forhindrer kaninerne i at spise deres cæcotrofer direkte fra anus og i at gøre sig selv rene.
  • Tandproblemer: Problemer med fortænderne forhindrer kaninerne i at udføre tilstrækkelig soignering af pelsen. Problemer med kindtænderne fører til et mindsket indtag af hø og grove fibre, hvilket kan lede til usammenhængende og blød afføring, der kan sætte sig i pelsen.
  • Gigt (f.eks. Spondyloser i ryggen): Smerterne ved at bukke sig forover kan få kaninen til at fravælge rengøring af de nedre regioner.
  • Mave/tarmproblemer: Kan lede til diarré eller overproduktion af caecotrofer.
  • Forkert fodring og overfodring: Kan føre til ubalance i tarmfloraen, der igen kan føre til øget forekomst af diarré og overproduktion af caecotrofer, samt nedsat indtag af hø, og mangel på fibre til at holde afføringen sammen.
  • Manglende rengøring af kaninens indhegning og omgivelser: Tiltrækker fluer og giver dem optimale forhold at lægge æg i.
  • Hedeslag: Kan føre til dårlig mave, passivitet og nedprioritering af personlig hygiejne.

Behandling og forebyggelse

Den bedste behandling mod fly strike er forebyggelse. Selv i kaniner der er mildere angrebet, er det svært at få kaninen levende igennem behandlingen, grundet risikoen for shock, toksiske reaktioner på maddikernes spyt, smerter og infektioner. 

Det første og vigtigste skridt er at sørge for, at din kanin har en sund og velfungerende fordøjelse og ikke har urin og afføring siddende i pelsen. Det kan være nødvendigt at vaske kaninens bagpart, hvis den er beskidt. Vær opmærksom på, at resten af kaninen ikke må blive våd under sådan en vask, og at det er vigtigt, at kaninen tørres grundigt bagefter, så den ikke bliver kold.

Derudover skal man sørge for daglig rengøring af kaninens toiletområde, og daglige tjek af kaninen. Døjer kaninen med smerter fra eksempelvis gigt, er det vigtigt at opsøge en dyrlæge, så man er sikker på, at den daglige smertedækning er tilstrækkelig.

Insektnet omkring kaninens bolig, hvis den bor ude, og i døre og vinduer, hvis den bor inde, kan derudover være en meget effektiv beskyttelse mod flyangreb. Opdager man flystrike hos sin kanin, kræver det omgående akut dyrlægehjælp, med det samme, uden tøven og uanset hvornår på døgnet det er. Alvoren kan desværre ikke understreges nok. 

Her kommer en lille beskrivelse til billedet

Hvis du er i tvivl om din kanins tilstand, så ring med det samme til os på telefon 44 22 22 26.