Til dig der overvejer at anskaffe en kanin

Stressfri klinik for kaniner | Kaninklinikken

Det kan vi godt forstå!

Kaniner er sjove, intelligente, underholdende dyr, der kan blive en del af familien på lige fod med en hund eller en kat. Men hvordan finder man ud af, om kaninen er det rigtige kæledyr i sin familie? For det første skal det understreges, at det er en udbredt misforståelse, at kaniner er et kæledyr, der egner sig godt til børn. Mange børn vil gerne løfte, kramme og tumle med de pelsede familiemedlemmer, men ingen af delene vil være tilrådeligt over for en kanin og kan medvirke til at bryde tilliden og gøre kaninen utryg og sky. Kaniner er byttedyr, og har det bedst med alle 4 ben på jorden. Derudover er kaniner hormonelle og territoriale dyr, og mange oplever, at deres langørede venner ændrer adfærd, når de rammer puberteten. Det vil ofte medføre, at kaninen bliver urenlig, burterritorial og måske endda aggressiv, hvis man overskrider kaninens grænser.

Denne adfærd kan dog afhjælpes, hvis man har de rigtige redskaber, men det er vigtigt, at man er forberedt allerede, når kaninen flytter ind, hvis man får kaninen som unge.

Alternativt kan man vælge at købe en voksen, neutraliseret kanin, så man allerede fra start kender kaninens sind, og man ikke behøver at gennemgå den potentielt lidt utilregnelige teenagefase. Hormonbetinget urenlighed, territorialitet, hormonelle frustrationer og aggressioner, kan i langt de fleste tilfælde mindskes eller fjernes helt ved at få kaninen neutraliseret. Det kan gøres fra en forholdsvist ung alder og fjerner også den høje risiko for kræft i forplantningsorganerne hos intakte kaniner (se eventuelt afsnittet om neutralisation)
Har man børn, er det desuden en god idé at vælge en større race, så børnene vil være mindre tilbøjelige til at løfte rundt på kaninen.

Endnu en ting, der kommer bag på mange førstegangsejere er, hvor gamle kaniner bliver. Det er ikke sjældent, at der hænger skilte hos diverse dyrehandlere, hvor der står at kaniner kun bliver 3, 4 eller 5 år gamle.

Til dig der overvejer at anskaffe en kanin | Kaninklinikken
Her kommer en lille beskrivelse til billedet

Det er dog langt fra sandheden i de fleste tilfælde, hvis kaninen tilbydes de rette rammer, det rette foder og et godt kaninliv. Mange dværgkaniner bliver over 10 år gamle, og er man heldig, kan man have glæde af dem i 15 år. Man skal derfor regne med, at en kanin er en forpligtelse i mange år og man skal huske, at det er hele familien, der får kanin, så der ikke skal findes et nyt hjem til den, bare fordi et barn mister interessen.

Fodring af kaniner – hvor svært kan det være?

Svaret er faktisk, at det kan være ret svært. Når man tænker på en kanins fodring, vil det første, der dukker op i tankerne hos mange være en gulerod. Kaniner må gerne spise gulerødder, men de bør udgøre en markant mindre andel af den samlede fodring, end man får indtryk af, når man ser et afsnit af Snurre Snup. Det samme gælder kaninernes foderpiller, som altid bør være ensartet ikke-blandingsfoder, for at undgå en øget risiko for selektiv spisning, overvægt og tandproblemer (se eventuelt afsnittet om fodring og kaninens kostpyramide). Tværtimod skal kaniners diæt primært bestå af hø i uanede mængder. En god tommelfingerregel er, at kaniner gerne skal spise en bunke hø på størrelse med deres egen krop hver eneste dag, både for at holde deres fordøjelse sund med en jævn tilførsel af grove fibre, og for at opretholde et naturligt slid på deres tænder, som vokser hele livet. Kaniner, der spiser for lidt hø, har større risiko for at udvikle problemer med både tænder og fordøjelse, så det er vigtigt at man sætter sig ind i vigtigheden af høet og bruger nogle gode redskaber til at få høindtaget op, hvis det er for lavt (se eventuelt afsnittet om hø).

Kaniner kræver ikke så meget – heller ikke af pengepungen

En anden udbredt misforståelse er, at kaniner er et billigt kæledyr. For det første skal de naturligvis have foder, hø, bundmateriale til toiletbakken, aktivering, legetøj, friskt grønt, huler osv., men derudover kræver en kanin ligesom et hvert andet dyr dyrlæge ved sygdom eller tilskadekomster.


Modsat eksempelvis hunde og katte, er kaniner byttedyr og vil gøre alt hvad de kan, for at skjule sygdom så længe som muligt, og når en kanin først viser tegn på smerter eller sygdom, kan det derfor sjældent vente til dagen efter, og et besøg hos klinikken i vagten, vil normalt betyde, at de økonomiske udgifter ved besøget er fordoblet i forhold til den normale åbningstid.


Her kan en forsikring være en stor økonomisk hjælp, og det er altid en god idé at overveje inden kaninen bliver syg, så man slipper for eventuelle forbehold (se eventuelt afsnittet om forsikring). Derudover anbefales generelt halvårlige sundhedstjek, årlig vaccination og regelmæssige negleklip, som alt sammen er noget klinikken kan hjælpe med.

Sidder kaniner ikke bare i et bur hele dagen?

Mange tænker stadig på kaniner som et ”kedeligt”, lidt intetsigende dyr, der bare bor i et bur i garagen, haven eller på børneværelset, hvilket leder til endnu en misforståelse, der hænger ved, nemlig at kaniner er burdyr. En kanin egner sig lige så lidt til at bo permanent i et bur, som en kat eller hund. Kaniner er aktive dyr med behov for plads og bevægelse for at holde både fysikken og mentaliteten sund. Desværre ses følgevirkningerne af et liv i bur i en lang række parametre af kaninens sundhed og velbefindende, og fravælger man mulighed for at lade kaninen løbe, få brugt sine muskler, brændt krudt af og holdt hele systemet i gang, vil det i sidste ende forkorte kaninens liv og have markant indvirkning på både dens trivsel og adfærd over for ejer.
Lader man dem komme ud og vise sin personlighed og udfolde sig, får man et helt andet kæledyr. I dag er det heldigvis blevet mere udbredt at holde kaninerne frit i hjemmet, hvor de bakketrænes til at blive renlige og bruge en kattebakke, hopper op i sofaen og putter med ejerne og giver både timevis af underholdning, hygge og glæde hver dag. Lader man kaninen være en del af familien og leve i en stor base eller helt eller delvis fri, får man den livskvalitet man giver kaninen mange gange igen. Kaniner er meget opmærksomme dyr, og knytter man et tæt bånd med dem, vil mange af dem hurtigt bemærke, hvis deres ejer er trist, har ondt eller er utilpas. Flere steder i verden anvendes kaniner ovenikøbet som terapidyr, og det er bevist at omgang med dyr som kaniner, kan mindste symptomer på både eksempelvis stress, angst, og depression.

Kaniner er misforståede, men vidunderlige dyr, og kan man tilbyde de rette forhold kan en kanin berige ens liv mere end de fleste kan forestille sig.