Hængeører, stenose og divertikulum

Stressfri klinik for kaniner | Kaninklinikken

Generelt om hængeører

Anatomien i det ydre øre hos kaniner med hængeører, afviger fra kaniner på opretstående ører. Det vil sige at vædderkaniners anatomi er anderledes end de naturlige forhold. Her har man fremavlet en defekt i den brusk, der holder øret oprejst. Knækket på øret er udelukkende valgt på grund af udseende, som man da må indrømme giver et ret så nuttet udtryk. Men desværre har hængeørerne ingen fordel, hverken i forhold til hørelse eller renholdelse. Tværtimod.

Hængeører giver desværre en uundgåelig forsnævring i den del af øregangen, der ligger i det ydre øre. Det kan på mange måder sammenlignes med at prøve at bukke et sugerør på et sted, der ikke er beregnet til det. I stedet for at lede til en bøjet, åben passage gennem sugerøret, vil knækket lukke passagen gennem sugerøret helt eller delvist til. Det samme kan ses i øregangen på vores hængeørekaniner. 

Forsnævringen som hængeørerne skaber, kaldes en anatomisk stenose. Denne forsnævring leder til en øget forekomst af øreproblemer hos væddere, der ofte kommer til udtryk som en ophobning af ørevoks eller udposninger med pus eller ørevoks (diverticulum). Dette skyldes at stenosen forhindrer ørets naturlige udrensning fra at fungere normalt. Herved kan det lede til inflammation og yderligere hævelse, som kan ende i en ond cirkel uden rette behandling. Se eventuelt mere i afsnittet “stenose og diverticulum”. I de fleste tilfælde kan overstående problemer forebygges med regelmæssig ørerens, men hos nogle individer bliver tilstanden så smertefuld og generende for kaninen, at det kun kan afhjælpes med en operation. Ved operationen bliver øregangen i det ydre øre åbnet op, og derved fjernes ulempen ved knækket. Hvis du er i tvivl om hvorvidt din kanin har øreproblemer, er du altid velkommen til at kigge forbi klinikken til en grundig øreundersøgelse. Læs mere om øreoperationer i afsnittet nedenfor. 

Øreoperation

Hos nogle kaniner med hængeører kan de problematikker, der følger af ophobet ørevoks og forsnævrede øregange være så omfattende, at det er nødvendigt at operere. En operation bør altid overvejes, hvis kaninen er så plaget af tilstanden, at ørerens hjemme ikke er tilstrækkeligt eller at det eneste, der kan holde generne på afstand, er gentagende dybdegående ørerens i bedøvelse med korte intervaller imellem. Operationen kan også komme på tale hos kaniner, der stresser voldsomt over regelmæssig ørerens hjemme, hvorved proceduren går ud over relationen mellem ejer og kanin.

Operationen kaldes en lateral vægresektion, hvor formålet er, at åbne øregangen i det ydre øre (se illustration til højre). Selve øreflappen, der hænger ned, forbliver også intakt. Pelsen der er klippet for sterile omgivelser, vokser tilbage i løbet af nogle uger efter operationen. På dagen for operationen, får kaninen en forbinding på, der både beskytter operationsområdet, tillader eventuel sårvæske at sive ud, samt giver luft til såret (se billede nederst til højre). Der lægges et indlæg på indersiden af forbindingen, som skal skiftes ved behov. Dette får man naturligvis meget mere at vide om, hvis man vælger at få udført operationen.

Forløbet på den anden side af en lateral vægresektion er forholdsvist kort, særligt set op imod, at man slipper for regelmæssig ørerens resten af kaninens liv. Som udgangspunkt vil der være tale om 3 kontrolkonsultationer, der alle er medregnet i prisen for operationen. Ved første kontrol, der ligger 3-4 dage efter operationen, vil kirurgen oprense operationsområdet, tilse stingene og eventuelt vejlede omkring sårrens hjemme. Herefter vil kaninen få fjernet sine sting ved andet kontrolbesøg 10-14 dage efter operationen, hvor der efter behov udføres yderligere oprens af operationsområdet. Den sidste kontrol finder sted en rum tid herefter ud fra kirurgens vurdering. 

Vi har gode erfaringer med operationen her på klinikken og har allerede nu haft mange glade kaniner igennem, der kan skrive under på, at livskvaliteten er øget. Man er som altid mere end velkommen til at kontakte klinikken, hvis man har spørgsmål, eller der er noget man gerne vil drøfte med kirurgen inden man træffer en beslutning. 

Her ses en illustration af et kaninøre før (venstre) og efter (højre) operationen. Den lodrette del af øregangen i det ydre øre er åbnet op, mens den inderste vandrette del af øregangen forbliver intakt. Da der fjernes noget af brusken op langs øregangen, vil kaninen have sting, som vist på illustrationen under helingen. Disse fjernes når øret er fuldt ophelet.
Billedet ovenfor viser kaninen Frida med forbindingen på. Den er specialsyet til at passe omkring kaninens hoved uden at genere og uden den kan skubbes af, samt holde ørerne oprejst for at yde bedst mulig beskyttelse til området.