Hold af kaniner

Når man overvejer at tilføre en kanin til familien, kan der være mange spørgsmål som melder sig.
Hvor mange kaniner skal jeg have? skal de være inde eller ude? og hvor meget plads skal de bruge? Osv.
Svaret er ofte meget individuelt og afhænger af familien, men vi har samlet nogle gode råd nedenfor.

Hvor mange kaniner bør jeg have?

Kaniner lever i naturen i kolonier, hvilket betyder at de lever i deres egene huler tæt forbundet med gange til andre kaniner. De lever altså ikke alene, men er sociale dyr.
Det vil derfor ofte være en god ide at holde minimum 2 kaniner sammen, så de kan danne sociale relationer til dyr af samme art, hvilket de har stor glæde af.
Det er vigtigt at alle kaninerne er neutraliserede, da der ellers ofte opstå konflikter.

Plads og indretning?

Først og fremmest skal det besluttes om kaninerne skal bo ude eller inde. Der er fordele og ulemper ved begge dele.
Uanset om de skal bo ude eller inde er det vigtigt de har en base som kan efterligne deres private hule de ville leve i, i naturen.
Kaniner er ikke egnet til at bo i et bur. Buret kan bruges som base, men kaninerne bør have adgang til et større areal hvor de har bevægelsesfrihed og kan løbe frit i størstedelen af døgnets timer.

Basen

Her skal der være toilet, mad og vand og et sted at sove, det skal fungere som kaninens helle og under visse omstændigheder være her hvor kaninen kan opholde sig hvis den skal holdes inde i en kortere periode. Også her skal der være plads til at kaninerne kan hoppe frit rundt.
Som base kan man bruge et stort kaninbur, som holdes åbent, eller et møbel man kan indrette. (Hol bordet fra IKEA er meget populært, der skal bare laves en indgang i siden).

Friarealet

Kaninerne skal ud over deres base have et større areal hvor de kan løbe og udforske.
Mange vælger i dag at have en base hvor kaninen kan opholde sig når man er ude, og et areal hvor kaninerne kan løbe når man er hjemme og kan holde øje.
På friarealet er der fri leg, det er her de skal kunne udforske, løbe hurtigt, lave binkies og kæles. Hvis man har trægulv, kan man med fordel lægge et gulvtæppe så kaninerne står bedre fast når den løber rundt. Fjern ledninger eller hav ledningsskjuler, så du undgår at kaninerne smager på ledningerne.

Ude

Hvis man vælger at have sine kaniner udendørs, er det også her vigtigt de har en base og et friareal.
Om vinteren er det vigtigt at hjælpe kaninerne med at holde varmen, man kan isolere basen ved at give ekstra halm de kan varme sig med. Vandet skal skiftes så det ikke fryser til is, eller holdes lunt og skiftes dagligt. Og så skal man huske at fodre kaninerne med korrekt foder når de ikke selv har mulighed for at supplere med frisk græs.
Om sommeren er det vigtigt der er skygge og kølige liggesteder så de ikke bliver overophedet.
Sørg for at baseområdet er frost- og rottesikret og giv kun foder i basen så du undgår at tiltrække rotter.
Da kaniner graver huler i det fri vil de også gøre det i haven, vær derfor opmærksom på enten at grave hegn ned, så de ikke ender hos naboen, eller hold godt øje med hvor de graver.
Kaniner der går ude har ofte en tendens til at være mindre kælne, simpelthen fordi de bliver kælet og socialiseret mindre end kaniner der holdes inde.

Inde

Hvis man vælger at holde sine kaniner inde, skal man vurdere hvor kaninen må være på sit friareal.
Mange vælger at de må færdes frit i lejligheden når man er hjemme, og lukker så kaninerne inde på et værelse hvor deres base er når man tager på arbejde.
Kaninerne har et instinkt for at grave og man kan med fordel give dem en stor kattebakke eller underdelen til et kaninbur med sand eller jord som de kan udforske. Det skal siges at de ofte graver det meste af indholdet ud på gulvet, så sæt kassen på noget der kan opsamle det der kommer ved siden af.

Fodring af kaniner

Korrekt fodring er vigtigt for at holde kaninernes mave i balance og slibe deres tænder.
Kaninernes tænder vokser hele tiden og de skal derfor slibes for ikke at blive for lange.

Hø 85%

Hø er et af de bedste materialer til at slibe kaninernes tænder, det skal gives ad libitum og udgøre ca. 85% af deres daglige kostindtag. Find en græssort eller varier med kvalitetsgræssorter som dine kaniner kan lide.

Grønt 10%

Grønt skal udgøre ca. 10% af den daglige kost. Svarende til ca. 1 dl pr. kg om dagen.
Grøntsager skal være friske og tempererede. De skal introduceres langsomt så kaninernes mave vænner sig til det.

75% af grønt skal komme fra bladgrønt så som græs, skvalderkål, salat, krydderurter, mælkebøtter og vejbred.

15% af grønt skal bestå af de hårde grøntsager som gulerod, pastinak, squash, rødbede, jordskokker og persillerod, hvis man giver kål skal dette introduceres meget langsomt, da det ellers kan give luft i mave og derved mavepine.

10% af frugt som hindbær, jordbær, æble, banan, blåbær, pære og ananas. Fjern kernerne fra frugt da kaninerne ikke kan tåle dem. Kaniner kan bl.a. ikke tåle løgplanter, grønt og frugt fra natskyggefamilen (kartoffel og tomat), avokado, teblade, anemoner og krokus.

Kraftfoder 5%

I den daglige kost skal der også indgå kraftfoder, der indeholder vitaminer og mineraler. Af gode mærker kan nævnes: Burgees Excel, Science Selective og Oxbow.

Et godt supplement til en varieret kost er grene, de er både gode til tænderne men bidrager også til at stimulere sanserne.
Grene og blade fra forskellige træer som pil, bøg, æble, pære og hassel er gode at bruge. Undgå grene fra frugttræer med sten, som kirsebær og blomme.

Det anbefales ikke at fodre sine kaniner med foderblandinger/mysliblandinger, saltsten, og andet ”kaninslik” som man kan købe hos mange dyrehandlere, da dette kan forårsage en ubalance i tarmens bakterier som kan føre til diarre eller forstoppelse.

Neutralisering

Vi anbefaler at både han- og hunkaniner neutraliseres.
Det anbefales på baggrund af års erfaring og studier der viser at hunkaniner med alderen udvikler livmoderkræft.
Derudover udviser både han- og hunkaniner ofte hormonmæssig adfærd som er stressende for kaninerne såvel som deres sammenlevere.
Typisk hormonmæssig adfærd er hoppen omkring ben mens kaninen grynter, for nogle ser det hyggeligt ud, men ofte er kaninen styret af sine hormoner i sådan en grad at den bliver stresset.
Neutralisering kan udføres på hankaniner fra 12 uger og på hunkaniner fra 4 måneder, hvis kaninen først neutraliseres efter 6 måneder fjernes både æggestokke og livmoder grundet risiko for livmoderkræft.